LÅNGPANNERUTOR MED MANDEL
De här mjuka rutorna bakar du snabbt och lätt i långpanna. Räcker till många och smakar härligt både med och utan bär.
Ca 28 st
1 g saffran (2 kuvert)
1 sockerbit
2 tsk konjak (kan uteslutas)
275 g rumsvarmt smör
5 dl socker
rivet skal av 1 citron
6 ägg
100 g finhackad sötmandel
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1½ dl kaffe- eller matlagningsgrädde
Garnering:
ca 75 g mandelspån
Rommarinerade bär:
3/4 dl rom
1½ - 2 msk socker
500 g bär, t ex lingon,
hallon och blåbär
Sätt ugnen på 175°.
Mortla saffranskornen med sockerbiten eller 1 tsk socker. Rör ev ut i konjak. Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt saffran och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning och ta sedan i mandeln. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ned det i smeten växelvis med grädden. Bred ut smeten i en långpanna, ca 25 x 40 cm, med bakplåtspapper.
Garnering:
Strö på mandelspån.
Grädda i nedre delen av ugnen 25 - 30 minuter och låt svalna. Skär upp i rutor och sikta florsocker över rutorna.
Rommarinerade bär:
Blanda rom med socker, lägg bären i blandningen och låt dem dra minst 1 timme. Servera saffransrutorna med bären. Lättvispad grädde är också gott till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar