torsdag 19 november 2020

Frusen citrontarte

FRUSEN CITRONTARTE

1 tårta

Botten:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 äggula
1 msk kallt vatten

Fyllning 1:
4 dl crème fraîche
3/4 dl socker

Fyllning 2:
4 citroner
150 g smör
1 3/4 dl socker
4 ägg
1½ dl socker

Italiensk maräng:
1 dl vatten
3 dl socker
4 äggvitor
2 msk socker


Börja med bottnen. Arbeta smör och mjöl smidigt tillsammans. Tillsätt äggulan och vattnet och blanda till en smidig deg. Kavla ut på mjölat bord. Klä en form, ca 25 cm i diameter med löstagbar botten, med degen. Låt den vila kallt ca 30 minuter. Grädda pajbottnen 15 - 20 minuter i 175 grader. Låt svalna.

Blanda crème fraîche och socker till första fyllningen. Bred krämen på pajskalet och frys in det.

Tvätta citronerna till andra fyllningen och riv skalet samt pressa ur saften. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker samt citronskal och -saft. Vispa ihop ägg och socker och häll ned det i smörblandningen i kastrullen under omrörning. Vispa på svag värme tills krämen tjocknar. Sila ifrån skalen och ställ kallt. Bred på även denna kräm på den frysta kakan och förvara den i frysen.

Koka upp vatten och socker till marängen. Vispa upp äggvitorna och rör ned sockret. Vispa ihop äggviteskummet med sockerlagen och fortsätt vispa tills den svalnat. Bred ut marängen på den frysta kakan och gratinera den precis före serveringen i 250 grader 5 minuter så den får litet färg.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar