söndag 1 november 2020

Citronpaj

CITRONPAJ

6 portioner

Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 äggula

Fyllning:
6 citroner
2½ dl socker
200 g osaltat smör
10 äggulor
2 msk maizena

Tillbehör:
vispad grädde


Mixa samman smör, vetemjöl och socker till en grynig massa. Tillsätt äggulan och kör till en deg. Kavla eller tryck ut den i en pajform, ca 20 cm i diameter. Nagga den och ställ den svalt 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Grädda pajskalet tills det fått fin färg och låt det svalna.

Tvätta citronerna väl i ljummet vatten. Riv skalet fint och pressa ur saften. Blanda skal, saft och smör i en kastrull och värm tills smöret smält. Tillsätt äggulorna och värm försiktigt tills krämen tjocknar. Tillsätt äggulorna och värm försiktigt tills krämen tjocknar. Tillsätt ev maizenamjöl om den inte tjocknar. 

Häll krämen i pajskalet och låt den kallna. Skär den i bitar och servera vispad grädde till.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar