måndag 3 juli 2017

Mandelkaka med hallon och maräng

MANDELKAKA MED HALLON OCH MARÄNG

En kaka som imponerar på gästerna. Inte alls svår att göra om du har en spritspåse med tyll.

Ca 28 bitar

300 g smör
6 ägg
4 dl socker
200 g skalad, mald mandel
eller mandelmjöl
2 dl rismjöl
1½ msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
ca 150 g hallon

Maräng:
2 dl socker
½ dl vatten
3 äggvitor

Garnering:
ca 150 g hallon


Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem och smöret växelvis i äggsmeten. Häll smeten i en långpanna, ca 25 x 40 cm, med bakpapper och strö på hallonen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.

Maräng:
Koka socker och vatten till en sockerlag, ca 120 grader. Vispa vitorna till ett hårt skum. Tillsätt den heta sockerlagen i äggviteskummet under fortsatt vispning. Vispa tills marängen svalnat till rumstemperatur. Spritsa marängen på kakan och bränn av med en brännare så att marängen får litet färg, eller sätt in kakan i ugnen några minuter på övervärme i 250 grader.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar