söndag 17 september 2017

Äppelkaka

ÄPPELKAKA

Baka den gärna på nyskördade äpplen!

1 kaka = 8 bitar

150 g smör eller margarin
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl filmjölk
ca 2 normalstora äpplen
2 msk socker
1 tsk mald kanel

Topping:
75 g mandelspån
1 - 2 msk socker
35 - 45 g kallt smör eller margarin

Tillbehör:
lättvispad grädde


Sätt ugnen på 150°. Rör matfett och socker poröst. Rör ned äggen, ett i taget, i smeten. Blanda de torra ingredienserna i en egen skål och rör ned. Tillsätt till sist filmjölken.

Fäst ett papper i botten på en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter, och smörj och bröa kanterna. Häll smeten i formen. Kärna ur och klyfta äpplena tunt. Häll socker och kanel i en påse tillsammans med äppelklyftorna och vänd om ordentligt. Fördela dem sedan i smeten. Strö över mandelspånen och sockret. Hyvla över matfett.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Känn efter med en sticka att den är klar. Låt kakan svalna något innan du lossar den från formen. Servera gärna med en klick lättvispad grädde.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar