KLADDKAKA MED CHOKLADKRÄM OCH APELSIN
Den här ljuvliga kakan är söt, syrlig, krämig och chokladig, allt på en gång.
8 - 10 personer
300 g smör eller margarin
6 dl socker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
½ krm salt
3 dl vetemjöl
finrivet skal av 1 apelsin
1 dl kakao
Chokladkräm:
100 g smör eller margarin
½ dl kakao
1 1/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk mjölk
Garnering:
75 g mörk choklad
rivet skal av 1 apelsin
Sätt ugnen på 175 grader. Spänn ett bakplåtspapper i botten på en rund form, ca 25 cm i diameter, med löstagbar kant.
Smält matfettet i en gryta som är stor nog att rymma hela smeten. Tillsätt socker, ägg, vaniljsocker och salt och blanda noga. Rör sist i mjölet. Häll av 1/4 av smeten i en skål. Blanda ned apelsinskalet i skålen.
Blanda kakaon med resten av smeten, häll den i formen. Klicka i apelsinsmeten och dra runt med en sked till ett marmorerat mönster. Grädda 30 minuter. Låt kakan svalna i formen och kyl sedan, gärna till nästa dag.
Chokladkräm:
Skär matfettet i bitar och mixa det krämigt med kakaon. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och mjölk, mixa allt till en fluffig kräm.
Lossa kakan och bred över krämen. Skär chokladen i flagor. Strö chokladflagor och apelsinskal över kakan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar