söndag 24 september 2017

Kladdkaka med chokladkräm och apelsin

KLADDKAKA MED CHOKLADKRÄM OCH APELSIN

Den här ljuvliga kakan är söt, syrlig, krämig och chokladig, allt på en gång.

8 - 10 personer

300 g smör eller margarin
6 dl socker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
½ krm salt
3 dl vetemjöl
finrivet skal av 1 apelsin
1 dl kakao

Chokladkräm:
100 g smör eller margarin
½ dl kakao
1 1/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk mjölk

Garnering:
75 g mörk choklad
rivet skal av 1 apelsin


Sätt ugnen på 175 grader. Spänn ett bakplåtspapper i botten på en rund form, ca 25 cm i diameter, med löstagbar kant.

Smält matfettet i en gryta som är stor nog att rymma hela smeten. Tillsätt socker, ägg, vaniljsocker och salt och blanda noga. Rör sist i mjölet. Häll av 1/4 av smeten i en skål. Blanda ned apelsinskalet i skålen.

Blanda kakaon med resten av smeten, häll den i formen. Klicka i apelsinsmeten och dra runt med en sked till ett marmorerat mönster. Grädda 30 minuter. Låt kakan svalna i formen och kyl sedan, gärna till nästa dag.

Chokladkräm:
Skär matfettet i bitar och mixa det krämigt med kakaon. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och mjölk, mixa allt till en fluffig kräm.

Lossa kakan och bred över krämen. Skär chokladen i flagor. Strö chokladflagor och apelsinskal över kakan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar