söndag 17 september 2017

Citronpaj med körsbär

CITRONPAJ MED KÖRSBÄR

Många har ätit citronpaj med maräng. Här serverar vi den i stället med söta körsbär.

Ca 8 bitar

3 dl vetemjöl
½ dl socker
125 g smör eller margarin
1 äggula

Fyllning:
3 ägg
saft av 2 citroner
1½ dl socker
1½ dl vispgrädde

Körsbär i sockerlag:
2 dl vatten
1 dl socker
4 dl körsbär, urkärnade

Garnering:
citronmeliss


Sätt ugnen på 225 grader. Blanda snabbt ihop ingredienserna till degen, gärna i matberedare. Tryck ut degen i en smord pajform, ca 26 cm i diameter. Pajskalet ska vara tunt, blir det deg över går den bra att frysa in. Låt pajformen stå i frysen ca 10 minuter. Förgrädda det sedan ca 5 minuter, ta ut det och sänk ugnsvärmen till 175 grader.

Fyllning:
Vispa ihop ingredienserna till en jämn smet. Häll den i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen stannat, ca 30 minuter. Låt svalna.

Körsbär i sockerlag:
Blanda vatten och socker till lagen i en kastrull. Låt koka tills sockret löst sig. Lägg i körsbären och låt svalna.

Servera pajen tillsammans med körsbären och litet av sockerlagen. Garnera ev med lite citronmeliss.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar