tisdag 19 september 2017

Vinbärskaka med sprött marängtäcke

VINBÄRSKAKA MED SPRÖTT MARÄNGTÄCKE

Ett sprött marängtäcke gör den här kakan extra ljuvlig.

1 kaka = ca 10 bitar

100 g smör eller margarin
1 dl socker
2 ägg
2 äggulor
3 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
6 dl repade röda vinbär

Marängtäcke:
1 dl hel sötmandel, ca 2 dl mald
2 äggvitor
1 dl socker
florsocker


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund form, ca 20 cm i diameter.

Mal mandeln till marängtäcket om du inte använder färdigmald.

Rör matfett och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen och äggulorna, en i taget, och rör smeten slät mellan varje. Sikta ned vetemjöl och bakpulver och rör varsamt smeten slät. Bred ut den jämnt i formen och strö över hälften av de repade vinbären.

Vispa äggvitorna med absolut rena redskap till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Vänd varsamt ned den malda mandeln och de sparade bären. Bred marängsmeten över kakan och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter, eller tills den känns torr med en sticka.

Låt den nygräddade kakan svalna i formen innan den lossas. Sikta ev över litet florsocker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar