tisdag 19 september 2017

Sommarbullar

SOMMARBULLAR

Det käraste man har sätter man på bordet. De här bullarna är saftiga och det allra härligaste man kan äta i skuggan en solig dag med en kopp kaffe eller ett glas saft.

Ca 26 små bullar

25 g jäst
2 dl kall mjölk
125 g rumstempererat smör eller margarin
2½ msk socker
1 ägg
ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör eller margarin
3/4 dl florsocker
1 tsk nystött kardemumma
2 finrivna bittermandlar
1 tsk vaniljsocker

Pensling och garnering:
1 ägg
30 - 50 g flagad mandel
pärlsocker


Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt matfettet i klickar växelvis med socker och ägg. Blanda ned vetemjöl och arbeta snabbt samman till en slät deg. Sätt ugnen på 225°.

Rör ihop fyllningen till bullarna.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Rulla till längder och skär varje längd i 13 bitar. Lägg dem i bakformar. Gör en fördjupning i varje bulle och lägg i en klick fyllning. Låt bullarna jäsa övertäckta 1 timme tills degen reser sig igen efter lätt tryck.

Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över mandel och pärlsocker och grädda mitt i ugnen 6 - 8 minuter eller tills de har fått en fin, gyllenbrun färg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar