söndag 24 september 2017

Plommoncheesecake

PLOMMONCHEESECAKE

Cheesecake - spröd mördegsbotten med krämig vaniljmitt och smulor på toppen. Sätt på kaffet!

1 tårta = ca 10 bitar

Mördegsbotten:
125 g smör eller margarin
3½ dl vetemjöl
3/4 dl socker
1 krm salt
½ tsk bakpulver
1 ägg

Smultäcke:
1/3 av mördegen
½ dl vetemjöl
1½ msk socker
1 tsk malen kanel

Fyllning:
300 g kvarg
200 g Philadelphiaost
1 dl socker
3 ägg
1 tsk vaniljpulver
500 g plommon
1 msk potatismjöl

Garnering:
plommonklyftor


Hacka samman matfett, vetemjöl, socker, salt och bakpulver. Tillsätt ägget och arbeta snabbt samman till en deg. Tryck ut 2/3 av degen jämnt i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ formen kylskåpskallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. 

Smultäcke:
Arbeta in vetemjöl, socker och malen kanel i den sparade biten mördeg. Lägg degbiten kylskåpskallt.

Förgrädda mördegsbottnen i nedre delen av ugnen ca 10 minuter eller tills den fått svagt gyllenbrun färg. 

Fyllning:
Blanda samman kvarg, Philadelphiaost, socker, ägg och vaniljpulver till en slät smet. Dela och kärna ur plommonen. Skär i mindre bitar. Sikta över potatismjölet och vänd runt så att bitarna blir jämnt mjölade runt om. Strö ut bitarna jämnt över den förgräddade bottnen och häll över ostfyllningen. 

Ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda kakan ca 30 minuter. Smula över smultäcket och grädda kakan ytterligare ca 15 minuter. Den ska fortfarande vara litet krämig i mitten. Den stelnar något när den kallnat.

Lossa den kalla kakan från formen och garnera med några extra plommon som skurits i klyftor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar