måndag 3 juli 2017

Kolafyllda veterutor

KOLAFYLLDA VETERUTOR

Kan det bli godare? Härliga veterutor med fyllning av kola, choklad och krämig färskost.

24 - 30 rutor

25 g jäst
3½ dl mjölk, ca 22 grader varm
3/4 dl socker
2 krm salt
7½ - 8 dl vetemjöl special
100 g mjukt smör

Fyllning:
100 g mjukt smör
150 g färskost, t ex Philadelphia
2 dl florsocker
1½ msk vaniljsocker
30 - 40 kolafyllda chokladbitar, t ex Center

Pensling och garnering:
1 ägg
75 - 100 g choklad, ljus eller mörk
florsocker


Sätt ugnen på 200 grader. 

Lös jästen i den rumsvarma mjölken. Tillsätt socker, salt, mjöl samt smöret klickvis. Arbeta samman till en lös deg. Låt jäsa under duk 1 - 1½ timme. Platta med hjälp av blöta händer ut degen i en bakpappersklädd långpanna, ca 25 x 40 cm. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

Fyllning:
Rör samman smör, färskost, florsocker och vaniljsocker. Tryck fördjupningar med fingrarna i degen till fyllningen. Tryck ned fyllningen och en chokladbit i varje grop och pensla degen med lätt uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter.

Garnera med smält ringlad choklad och pudra med florsocker före servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar