söndag 2 juli 2017

Våra godaste kardemummabullar

VÅRA GODASTE KARDEMUMMABULLAR

Med ljuvlig smak och doft av kardemumma.

Ca 44 bullar

50 g jäst
5 dl mjölk
3/4 tsk salt
½ tsk stött kardemumma
1 dl socker
1 ägg
13 ½ - 14 ½ dl vetemjöl
150 g mjukt smör

Fyllning:
175 g mjukt smör
½ dl socker
1 msk stött kardemumma
200 g riven mandelmassa

Pensling och garnering:
1 ägg
socker


Sätt ugnen på 225 - 250 grader.

Smula ned jästen i en degbunke och rör ut den i litet av mjölken. Tillsätt resterande mjölk, salt, kardemumma, socker, ägg och ca hälften av mjölet. Klicka i det riktigt mjuka smöret. Häll i resten av mjölet, förutom litet som sparas till utbakningen. Arbeta samman till en lös och slät deg. Låt jäsa övertäckt minst 1 timme.

Fyllning:
Rör samman smör, socker och kardemumma. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 50 x 30 cm, och bred på smör- och sockerblandningen. Riv över mandelmassan. Rulla samman och platta till rullen med kaveln. Skär i bitar och sno samman till knutar. Lägg i formar och låt jäsa under duk minst 30 minuter.

Pensla med lätt uppvispat ägg och strö litet socker ovanpå. Grädda mitt i ugnen 8 - 10 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar