HALLONGIFFLAR MED CHOKLAD
Ljuvliga gifflar. Njut dem varma eller avsvalnade.
24 st
3/4 pkt jäst (ca 37 g)
3 dl kall mjölk
3/4 dl vit sirap
2 krm salt
1 ägg
9 ½ - 10 ½ dl vetemjöl
125 g mjukt smör
Fyllning:
50 - 100 g mörk choklad
100 g hallon (gärna färska)
Pensling och garnering:
1 ägg
50 g mörk choklad
florsocker
Sätt ugnen på 250 grader.
Smula ned jästen i en degbunke och tillsätt litet av mjölken. Rör tills jästen löst sig. Häll i resten av mjölken. Tillsätt sirap, salt, ägg och ca hälften av mjölet. Klicka i det riktigt mjuka smöret. Häll i resten av mjölet, förutom litet som sparas till utbakningen. Arbeta samman till en lös och slät deg. Låt jäsa övertäckt minst 1 timme.
Dela degen i 3 delar. Kavla ut till rundlar och skär varje i 8 snibbar.
Fyllning:
Lägg en bit choklad och några hallon på varje och rulla samman. Låt dem jäsa under duk på plåt med bakpapper 30 - 40 minuter. Pensla med lätt uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 6 - 7 minuter. Njut dem varma eller låt svalna och garnera med smält choklad och ev pudrat florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar