CHOKLADTÅRTA MED HALLON
OCH KOLAKRÄM
OCH KOLAKRÄM
Hemgjord kolasås, hallon och choklad.
14 - 16 bitar
300 g smör
5 ägg
4 dl socker
5 dl vetemjöl
1½ dl kakaopulver
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 dl mjölk
Kolasås:
3 dl vispgrädde
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk kakao
25 g mjukt smör
Fyllning:
250 g hallon
250 g mascarponeost, rumstempererad
½ tsk vaniljsocker
3/4 dl av kolasåsen
Chokladtryffel:
1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad, hackad eller knappar
1 msk rumstempererat smör
Garnering:
ca 200 g hallon
mynta eller citronmeliss
Sätt ugnen på 200°.
Smält smöret och ta från värmen. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i smeten växelvis med mjölken och smöret. Bred ut smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakpapper. Grädda bottnen mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna.
Kolasås:
Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull. Låt koka tills det bildas "gångar" när man drar med sleven. Ta kastrullen från värmen, rör i smöret och låt svalna.
Dela bottnen i två delar. Mosa hallonen lätt och lägg dem på den ena bottendelen. Rör samman mascarponeosten med vaniljsocker och kolasås. Bred krämen ovanpå hallonen och lägg på den andra delen. Bred resterande kolasås på tårtan och låt stå i kylen.
Chokladtryffel:
Låt grädden koka upp. Ta från värmen, tillsätt chokladen och låt smälta. Tillsätt smöret och rör samman till en slät kräm. Låt svalna och stelna till spritsbar konsistens. Spritsa tryffelkrämen på tårtan.
Garnera med hallon och mynta eller citronmeliss.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar