söndag 2 juli 2017

Ljuvlig drottningpaj

LJUVLIG DROTTNINGPAJ

Pajdeg, mazarinmassa, smuldeg, hallon och blåbär - den här pajen smakar helt enkelt himmelskt.

Ca 8 bitar

Pajbotten:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk socker
1 krm salt

Pajsmulor:
1/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl vetemjöl
35 g tärnat smör

Fyllning:
50 g mjukt smör
1 dl socker
1½ tsk vaniljsocker
200 g mandelmassa
1 msk vetemjöl
2 ägg
1 msk Maizena majsstärkelse
1 msk socker
2 dl hallon
2 dl blåbär

Garnering:
2 dl hallon och blåbär
florsocker
kryddgrönt, t ex mynta


Sätt ugnen på 200 grader.

Pajbotten:
Tärna smöret och blanda snabbt med resten av ingredienserna för hand eller i matberedare. Forma en degboll. Svep in bollen i plast och lägg den kallt 1 timme. Kavla ut degen och lägg den i en smord pajform, ca 24 cm i diameter, gärna med avtagbar kant. Nagga bottnen med en gaffel. Frys formen ca 1 timme, förgrädda den sedan mitt i ugnen 10 minuter och sänk ugnsvärmen till 175 grader.

Pajsmulor:
Blanda snabbt ingredienserna till en grynig massa.

Fyllning:
Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Riv mandelmassan och tillsätt den i blandningen tillsammans med mjölet. Rör ned ett ägg i taget och häll smeten i pajskalet.

Blanda Maizena med socker och vänd runt hallon och blåbär i blandningen. Fördela bären på mazarinfyllningen, strö över pajsmulorna och grädda 25 - 30 minuter.

Garnera med färska bär, siktat florsocker och mynta.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar