måndag 3 juli 2017

Kardemummadoftande äppelrutor

KARDEMUMMADOFTANDE ÄPPELRUTOR

Baka en härlig vetekaka med äpple och vanilj i långpannan - hur smidigt som helst! Skär upp i lagom stora rutor och bjud så många du vill!

30 - 35 st

100 g smör
5 dl mjölk
1½ dl kaffegrädde
50 g jäst för söta degar
½ tsk salt
2 tsk malen kardemumma
1½ dl socker
13 - 15 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g mjukt smör
1 msk vaniljsocker
2 dl florsocker
1 äggula
1½ dl äppelmos

Garnering:
1 äggvita
½ dl pärlsocker


Sätt ugnen på 225 grader.

Smält smöret i en kastrull, blanda i mjölk och grädde och värm till ca 37 grader. Smula jästen i en bunke. Tillsätt degspad, salt, kardemumma, socker och ca 13 dl mjöl. Arbeta degen och tillsätt litet mjöl i taget tills den är smidig och blank. Låt jäsa övertäckt 30 - 40 minuter.

Stjälp upp degen i en långpanna, 30 x 40 cm, med bakpapper. Tryck ut degen i långpannan med lätt mjölade händer. Gör gropar i degen med hjälp av ett finger.

Fyllning:
Vispa smör, vaniljsocker, florsocker och äggula till en smidig kräm. Fördela krämen i groparna och klicka därefter i äppelmos. Täck med bakduk och låt jäsa 20 - 30 minuter.

Garnering:
Vispa äggvitan lätt. Pensla degen med den och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen 20 - 30 minuter och låt svalna. Skär kakan i rutor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar