SANS RIVAL-TÅRTA
Sans rival betyder "oöverträffad" på franska, och det kan man säga att denna smaksensation till tårta är. De frasiga bottnarna med smörkräm blir knapriga av karamelliserad mandel.
Ca 12 bitar
150 g sötmandel
4 äggvitor
2½ dl florsocker
Fyllning:
1 dl sötmandel
1½ dl socker
200 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
4 äggulor
Garnering:
50 g rostade mandelflarn
ev marsipanros och blad
Sätt ugnen på 150°.
Mal mandeln på mandelkvarn. Vispa äggvitorna till riktigt fast skum. Tillsätt florsockret, litet i taget, under vispning. Vänd ned mandeln. Bred ut smeten i tre rundlar, ca 24 cm i diameter, på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt bottnarna svalna plant innan de lossas från papperet och får kallna.
Fyllning:
Hacka mandeln grovt. Smält sockret i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Tillsätt mandeln och häll upp blandningen på en plåt. Låt kallna. Finhacka mandel- och sockerblandningen i en matberedare.
Vispa smör, florsocker och äggula poröst. Tillsätt mandelsmulet. Lägg ihop bottnarna med fyllning emellan och ovanpå. Strö över mandelflarn och garnera med marsipanros och blad.
Sans rival betyder "oöverträffad" på franska, och det kan man säga att denna smaksensation till tårta är. De frasiga bottnarna med smörkräm blir knapriga av karamelliserad mandel.
Ca 12 bitar
150 g sötmandel
4 äggvitor
2½ dl florsocker
Fyllning:
1 dl sötmandel
1½ dl socker
200 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
4 äggulor
Garnering:
50 g rostade mandelflarn
ev marsipanros och blad
Sätt ugnen på 150°.
Mal mandeln på mandelkvarn. Vispa äggvitorna till riktigt fast skum. Tillsätt florsockret, litet i taget, under vispning. Vänd ned mandeln. Bred ut smeten i tre rundlar, ca 24 cm i diameter, på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt bottnarna svalna plant innan de lossas från papperet och får kallna.
Fyllning:
Hacka mandeln grovt. Smält sockret i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Tillsätt mandeln och häll upp blandningen på en plåt. Låt kallna. Finhacka mandel- och sockerblandningen i en matberedare.
Vispa smör, florsocker och äggula poröst. Tillsätt mandelsmulet. Lägg ihop bottnarna med fyllning emellan och ovanpå. Strö över mandelflarn och garnera med marsipanros och blad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar