söndag 10 juni 2018

Prinsesstårta

PRINSESSTÅRTA

Äppelmos i fyllningen och fläderblomssaft som saftar till bottnarna friskar upp den här klassikern.

10 - 12 bitar

3 ägg
1½ dl socker
1 dl vetemjöl
3 msk Maizena majsstärkelse
½ tsk bakpulver
½ dl koncentrerad fläderblomssaft

Fyllning I:
1½ dl äppelmos

Fyllning II, vaniljkräm:
2 dl mjölk
½ dl vispgrädde
½ vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
5 äggulor
½ dl socker
2 msk Maizena majsstärkelse
1 tsk smör

Garnering:
3 dl vispgrädde
210 g marsipanlock
1 äggvita
2½ dl florsocker
florsocker
ev marsipanros och blad 


Botten:
Sätt ugnen på 175°.

Vispa äggen och sockret länge, ca 15 minuter. Sikta i de torra ingredienserna och blanda. Smörj och bröa en vanlig sockerkaksform, ca 24 cm i diameter. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.

Vaniljkräm:
Koka upp mjölk, grädde och skårad vaniljstång eller vaniljsocker. Vispa äggulor och socker. Skrapa ur vaniljfröna i gräddmjölken och häll den över äggulorna. Rör ut majsstärkelsen med litet vatten. Ställ tillbaka äggvispet på plattan och häll i redningen. Vispa och värm till 85°. Ta av från plattan och rör i smöret. Låt kallna.

Montering:
Dela kakan i tre bottnar. Ringla fläderblomssaft på bottnarna. Varva bottnarna med äppelmos och vaniljkräm. Vispa grädden och bred den runt om. Kavla ut marsipanen och lägg den över tårtan, skär bort överflödig marsipan runt kanten.

Garnering:
Vispa äggvitan till kristyren, häll i florsockret och vispa till en jämn smet. Spritsa kristyren. Pudra tårtan med florsocker. Gör en marsipanros eller lägg en riktig trädgårdsros på toppen. Garnera med rosor runt om.

Tips:
Tårtan kan göras helt klar dagen före men bör inte pudras med florsocker förrän samma dag.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar