BÄRKAKA MED HAVRETÄCKE OCH VIT CHOKLAD
En fyllig kaka med smak av jordgubbar som får en läcker yta tack vare det frasiga havretäcket.
20 bitar
300 g smör
1,2 dl mjölk
5 ägg
4½ dl socker
8 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 tsk nymortlad kardemumma
Fyllning:
350 g frysta små jordgubbar
1 msk potatismjöl
100 g grovhackad vit choklad
Garnering:
150 g smör
1½ dl socker
3 tsk vaniljsocker
3½ dl havregryn
Servering:
1 l vaniljglass
20 färska jordgubbar
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret i en kastrull, stäng av plattan, tillsätt mjölken och låt svalna. Vispa ägg och socker luftigt och pösigt. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och kardemumma i en bunke. Häll mjölkblandningen i ägg-sockervispet och rör om. Sikta ned mjölet och blanda väl till en jämn smet.
Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper, 30 x 40 cm, och smörj väl. Häll på kaksmeten, vänd de frysta jordgubbarna i potatismjöl och fördela dem i smeten. Strö över den vita grovhackade chokladen.
Smält smöret till garneringen i en kastrull och rör ned socker, vaniljsocker och havregryn. Klicka detta över kakan. Grädda i mitten av ugnen tills kakan känns genomgräddad, 35 - 40 minuter. Låt svalna något.
Dela kakan i bitar och servera den gärna ljummen med färska jordgubbar och vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar