lördag 2 juni 2018

Bärkaka med havretäcke och vit choklad

BÄRKAKA MED HAVRETÄCKE OCH VIT CHOKLAD

En fyllig kaka med smak av jordgubbar som får en läcker yta tack vare det frasiga havretäcket.

20 bitar

300 g smör
1,2 dl mjölk
5 ägg
4½ dl socker
8 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 tsk nymortlad kardemumma

Fyllning:
350 g frysta små jordgubbar
1 msk potatismjöl
100 g grovhackad vit choklad

Garnering:
150 g smör
1½ dl socker
3 tsk vaniljsocker
3½ dl havregryn

Servering:
1 l vaniljglass
20 färska jordgubbar


Sätt ugnen på 175°. 

Smält smöret i en kastrull, stäng av plattan, tillsätt mjölken och låt svalna. Vispa ägg och socker luftigt och pösigt. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och kardemumma i en bunke. Häll mjölkblandningen i ägg-sockervispet och rör om. Sikta ned mjölet och blanda väl till en jämn smet.

Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper, 30 x 40 cm, och smörj väl. Häll på kaksmeten, vänd de frysta jordgubbarna i potatismjöl och fördela dem i smeten. Strö över den vita grovhackade chokladen. 

Smält smöret till garneringen i en kastrull och rör ned socker, vaniljsocker och havregryn. Klicka detta över kakan. Grädda i mitten av ugnen tills kakan känns genomgräddad, 35 - 40 minuter. Låt svalna något.

Dela kakan i bitar och servera den gärna ljummen med färska jordgubbar och vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar