KNÄCKIGA ÄPPELRUTOR
Klassisk äppelkaka i långpanna med ett överraskande knäckigt täcke.
Ca 35 rutor
3 - 4 äpplen
½ dl socker
2 tsk mald kanel
7½ dl vetemjöl
3 dl socker
3½ tsk bakpulver
2½ - 3 dl mjölk, 3%
125 g smör eller margarin
2 - 3 msk mandelspån
Servering:
vaniljsås, vaniljvisp eller vispad grädde
Sätt ugnen på 200°.
Kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda socker och kanel och vänd klyftorna i blandningen. Blanda vetemjöl, socker och bakpulver. Tillsätt mjölken tills det blir en lagom tjock smet. Fördela smeten med lätt mjölad hand i en bakpappersklädd långpanna, ca 25 x 40 cm. Stick ned äppelklyftorna. Smält matfettet och häll det över. Strö över mandelspån.
Grädda strax under ugnens mitt tills kakan fått fin färg och känns klar, 20 - 25 minuter. Servera med vaniljsås, vaniljvisp eller vispad grädde.
Klassisk äppelkaka i långpanna med ett överraskande knäckigt täcke.
Ca 35 rutor
3 - 4 äpplen
½ dl socker
2 tsk mald kanel
7½ dl vetemjöl
3 dl socker
3½ tsk bakpulver
2½ - 3 dl mjölk, 3%
125 g smör eller margarin
2 - 3 msk mandelspån
Servering:
vaniljsås, vaniljvisp eller vispad grädde
Sätt ugnen på 200°.
Kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda socker och kanel och vänd klyftorna i blandningen. Blanda vetemjöl, socker och bakpulver. Tillsätt mjölken tills det blir en lagom tjock smet. Fördela smeten med lätt mjölad hand i en bakpappersklädd långpanna, ca 25 x 40 cm. Stick ned äppelklyftorna. Smält matfettet och häll det över. Strö över mandelspån.
Grädda strax under ugnens mitt tills kakan fått fin färg och känns klar, 20 - 25 minuter. Servera med vaniljsås, vaniljvisp eller vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar