ITALIENSK JORDGUBBSPAJ
Perfekt till en kopp kaffe men också som dessert. En jordgubbspaj med mördegsbotten och en fyllning av lemon curd och ricotta.
1 paj, ca 10 personer
Mördeg:
100 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
½ dl rörsocker
Fyllning:
50 g mörk choklad
1½ dl lemon curd
2 dl vispgrädde
3 msk florsocker
250 g ricottaost
Garnering:
1 l färska jordgubbar
25 g mörk choklad
florsocker
Mördeg:
Hacka snabbt samman alla ingredienserna och tryck ut degen i en rund bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Låt stå kylskåpskallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
Grädda mördegsskalet i nedre delen av ugnen tills det får en gyllenbrun färg, ca 12 minuter. Ta ut och låt kallna.
Hacka chokladen till fyllningen och smält den över varmt vattenbad eller i mikrovågsugn. Häll chokladen i mördegsskalet och pensla ut den så att den täcker insidan.
Bred ut lemon curd jämnt i bottnen på mördegsskalet. Vispa grädden och tillsätt ricottaost och florsocker. Rör samman till en slät konsistens och bred ut krämen jämnt i skalet.
Skölj och rensa jordgubbarna. Skiva dem eller skär i mindre bitar. Lägg dem ovanpå krämen. Hyvla över mörk choklad och strö över litet florsocker.
Perfekt till en kopp kaffe men också som dessert. En jordgubbspaj med mördegsbotten och en fyllning av lemon curd och ricotta.
1 paj, ca 10 personer
Mördeg:
100 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
½ dl rörsocker
Fyllning:
50 g mörk choklad
1½ dl lemon curd
2 dl vispgrädde
3 msk florsocker
250 g ricottaost
Garnering:
1 l färska jordgubbar
25 g mörk choklad
florsocker
Mördeg:
Hacka snabbt samman alla ingredienserna och tryck ut degen i en rund bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Låt stå kylskåpskallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
Grädda mördegsskalet i nedre delen av ugnen tills det får en gyllenbrun färg, ca 12 minuter. Ta ut och låt kallna.
Hacka chokladen till fyllningen och smält den över varmt vattenbad eller i mikrovågsugn. Häll chokladen i mördegsskalet och pensla ut den så att den täcker insidan.
Bred ut lemon curd jämnt i bottnen på mördegsskalet. Vispa grädden och tillsätt ricottaost och florsocker. Rör samman till en slät konsistens och bred ut krämen jämnt i skalet.
Skölj och rensa jordgubbarna. Skiva dem eller skär i mindre bitar. Lägg dem ovanpå krämen. Hyvla över mörk choklad och strö över litet florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar