tisdag 26 juni 2018

Italiensk jordgubbspaj

ITALIENSK JORDGUBBSPAJ

Perfekt till en kopp kaffe men också som dessert. En jordgubbspaj med mördegsbotten och en fyllning av lemon curd och ricotta.

1 paj, ca 10 personer

Mördeg:
100 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
½ dl rörsocker

Fyllning:
50 g mörk choklad
1½ dl lemon curd
2 dl vispgrädde
3 msk florsocker
250 g ricottaost

Garnering:
1 l färska jordgubbar
25 g mörk choklad
florsocker


Mördeg:
Hacka snabbt samman alla ingredienserna och tryck ut degen i en rund bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Låt stå kylskåpskallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Grädda mördegsskalet i nedre delen av ugnen tills det får en gyllenbrun färg, ca 12 minuter. Ta ut och låt kallna.

Hacka chokladen till fyllningen och smält den över varmt vattenbad eller i mikrovågsugn. Häll chokladen i mördegsskalet och pensla ut den så att den täcker insidan.

Bred ut lemon curd jämnt i bottnen på mördegsskalet. Vispa grädden och tillsätt ricottaost och florsocker. Rör samman till en slät konsistens och bred ut krämen jämnt i skalet.

Skölj och rensa jordgubbarna. Skiva dem eller skär i mindre bitar. Lägg dem ovanpå krämen. Hyvla över mörk choklad och strö över litet florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar