GRÄDDTÅRTA
Denna klassiska gräddtårta med söt smak av jordgubbar och banan passar på alla födelsedagskalas. De luftiga bottnarna kallas anslag på bagarspråk.
12 bitar
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl jordgubbssylt
2 bananer
1 msk pressad lime
Garnering:
1 l jordgubbar eller andra bär
50 g mandelspån
4 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175°.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ned i äggsmeten. Vispa ihop till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 minuter innan den lossas och får kallna på galler.
Dela kakan i tre bottnar. Vispa grädden fast. Bred sylt på den undre bottnen och fördela hälften av grädden ovanpå. Lägg på en ny botten. Skala och mosa bananerna tillsammans med limesaften. Fördela moset på den andra bottnen och bred på resten av grädden. Lägg på den sista bottnen och ställ tårtan i kylen ca 24 timmar.
Snoppa och halvera jordgubbarna. Rosta mandelspånen i en torr, het stekpanna tills de fått fin färg. Låt kallna.
Garnering:
Vispa grädden och lägg den i en spritspåse med tyll. Spritsa grädden runt om och ovanpå tårtan. Lägg jordgubbarna på tårtan och tryck försiktigt fast mandelspånen runt om.
Denna klassiska gräddtårta med söt smak av jordgubbar och banan passar på alla födelsedagskalas. De luftiga bottnarna kallas anslag på bagarspråk.
12 bitar
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl jordgubbssylt
2 bananer
1 msk pressad lime
Garnering:
1 l jordgubbar eller andra bär
50 g mandelspån
4 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175°.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ned i äggsmeten. Vispa ihop till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 minuter innan den lossas och får kallna på galler.
Dela kakan i tre bottnar. Vispa grädden fast. Bred sylt på den undre bottnen och fördela hälften av grädden ovanpå. Lägg på en ny botten. Skala och mosa bananerna tillsammans med limesaften. Fördela moset på den andra bottnen och bred på resten av grädden. Lägg på den sista bottnen och ställ tårtan i kylen ca 24 timmar.
Snoppa och halvera jordgubbarna. Rosta mandelspånen i en torr, het stekpanna tills de fått fin färg. Låt kallna.
Garnering:
Vispa grädden och lägg den i en spritspåse med tyll. Spritsa grädden runt om och ovanpå tårtan. Lägg jordgubbarna på tårtan och tryck försiktigt fast mandelspånen runt om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar