FRASIGA WIENERBRÖD MED JORDGUBBAR
Himmelskt goda wienerbröd - mandelmassa, vaniljkräm och jordgubbar på nygräddade smördegsrutor.
10 st
5 frysta smördegsplattor, 425 g
1 ägg
ca 2 msk socker
25 - 50 g riven mandelmassa
Vaniljkräm:
½ - 1 vaniljstång
1 3/4 dl mjölk
½ dl vispgrädde
3 äggulor
3/4 dl socker
1½ msk Maizena majsstärkelse
2 msk mjukt smör
Garnering:
ca 200 g jordgubbar
vinbärsklasar
Sätt ugnen på 200°.
Tina smördegen. Dela plattorna på mitten. Tryck lätt med ett mått eller glas en cirkel, nästan helt igenom. Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö litet socker ovanpå. Fördela litet mandelmassa i cirkeln på varje smördegsruta. Grädda mitt i ugnen 20 minuter.
Vaniljkräm:
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde och låt koka upp. Ta från värmen. Rör samman gulor, socker och majsstärkelse. Häll den heta grädden över under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda tills det tjocknar. Klicka i smöret under vispning och låt svalna.
Fördela krämen på rutorna och garnera med jordgubbar och vinbär.
Himmelskt goda wienerbröd - mandelmassa, vaniljkräm och jordgubbar på nygräddade smördegsrutor.
10 st
5 frysta smördegsplattor, 425 g
1 ägg
ca 2 msk socker
25 - 50 g riven mandelmassa
Vaniljkräm:
½ - 1 vaniljstång
1 3/4 dl mjölk
½ dl vispgrädde
3 äggulor
3/4 dl socker
1½ msk Maizena majsstärkelse
2 msk mjukt smör
Garnering:
ca 200 g jordgubbar
vinbärsklasar
Sätt ugnen på 200°.
Tina smördegen. Dela plattorna på mitten. Tryck lätt med ett mått eller glas en cirkel, nästan helt igenom. Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö litet socker ovanpå. Fördela litet mandelmassa i cirkeln på varje smördegsruta. Grädda mitt i ugnen 20 minuter.
Vaniljkräm:
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde och låt koka upp. Ta från värmen. Rör samman gulor, socker och majsstärkelse. Häll den heta grädden över under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda tills det tjocknar. Klicka i smöret under vispning och låt svalna.
Fördela krämen på rutorna och garnera med jordgubbar och vinbär.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar