onsdag 13 juni 2018

Jordgubbs- och nektarinpaj

JORDGUBBS- OCH NEKTARINPAJ

Sommarens godaste smulpaj med jordgubbar och nektariner. Perfekt som fika eller till efterrätt.

6 - 8 personer

3 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
150 g smör eller margarin
½ dl skållad hackad mandel
30 g hackade hasselnötter

Fyllning:
250 g jordgubbar
2 nektariner
½ dl socker
2 msk Maizena majsstärkelse

Garnering:
jordgubbar
kryddgrönt

Servering:
vaniljvisp eller vispgrädde


Sätt ugnen på 225°.

Blanda samman mjöl, socker och vaniljsocker. Tärna matfettet och blanda ned och blanda alltsammans till en smulig deg. Fördela halva mängden smulor i en smord form, ca 24 cm i diameter, eller i 4 portionsformar, 10 - 12 cm i diameter. Förgrädda i ugnen 6 - 7 minuter. Ta ut och sänk värmen till 200°.

Fyllning:
Rensa jordgubbarna och dela dem i bitar. Kärna ur och dela nektarinerna i bitar. Blanda bär- och fruktbitarna med socker och maizena och fördela i formen eller formarna. 

Blanda ned mandlar och nötter i resterande mängd smuldeg och strö den över bären. Grädda pajen i ugnen ca 20 minuter. Garnera med jordgubbar och kryddgrönt och servera med vaniljvisp eller vispgrädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar