onsdag 13 juni 2018

Rabarber- och hallonkaka

RABARBER- OCH HALLONKAKA

En saftig kaka med rabarber och hallon som passar lika bra till fikat som till dessert.

10 - 12 bitar

2 ägg
2 dl socker
175 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
½ dl mjölk, 3%

Fyllning:
3 dl rabarber i ½ cm stora bitar
125 g hallon
3 msk socker
2 msk potatismjöl

Topping:
pärlsocker
ca ½ dl mandelspån

Garnering:
florsocker
färska hallon

Servering:
vaniljsås eller vaniljvisp


Sätt ugnen på 175°.

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och tillsätt det till äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ned i äggsmeten. Tillsätt mjölk och rör till en slät smet. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Kläm gärna fast ett smort bakplåtspapper i botten på formen.

Fyllning:
Blanda rabarber, hallon, socker och potatismjöl försiktigt i en bunke och häll i formen.

Topping:
Strö på pärlsocker och mandel.

Grädda i nedre delen av ugnen 50 - 55 minuter. Känn med sticka att kakan är klar. Sikta över florsocker och lägg på hallon vid servering. Servera gärna kakan med vaniljsås eller vaniljvisp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar