torsdag 17 april 2014

Tiramisú med jordgubbar

TIRAMISÚ MED JORDGUBBAR

Tiramisú betyder "dra upp mig" och visst blir man uppiggad av godsaker? Här är en härligt frisk variant med jordgubbar som få kommer att kunna motstå.

10 bitar

5 ägg
2½ dl socker
500 g mascarponeost
½ l (ca 250 g) färska jordgubbar
1 dl bärlikör
24 savoiardikex

Garnering:
2 dl färska jordgubbar


Separera äggen. Vispa 2 dl socker och äggulor pösigt. Rör ned mascarponen i äggsmeten. Vispa äggvitorna till ett fast skum och rör ned även det i mascarponesmeten.

Mixa hälften av jordgubbarna tillsammans med ½ dl socker. Hacka resten av jordgubbarna grovt och rör ned dem i jordgubbsblandningen tillsammans med bärlikör.

Fördela hälften av kexen i en form, ca 25 x 25 cm. Skeda hälften av jordgubbsmixen över kexen och bred sedan över hälften av mascarponekrämen. Lägg resterande kex ovanpå mascarponekrämen. Täck kexen med resten av jordgubbsmixen och sedan mascarponekrämen.

Täck formen med plastfolie och ställ i kylen minst 4 timmar eller helst över natten. Garnera tiramisún med färska jordgubbar innan den ska serveras.

Du kan göra den klassiska varianten av det goda bakverket genom att utesluta jordgubbarna och i stället tillsätta rivet skal och saft av 1 apelsin i mascarponekrämen. Doppa även kexen hastigt i 2 dl kaffe innan du lägger dem i formen. Tycker du om spritsmak i bakverk kan du till den klassiska varianten dessutom blanda ned ett par msk konjak i mascarponekrämen.


Från Hembakat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar