torsdag 24 april 2014

Grovt franskbröd

GROVT FRANSKBRÖD

Både rågmjöl och rågsikt i degen gör detta franskbröd litet grövre. Kall vätska, litet jäst men lång jästid ger brödet en kraftigare brödsmak. Under jäsningen ska degen stå svalt, dock inte nödvändigtvis i kylskåp.

1 stort bröd

1/4 pkt jäst
4 dl kallt vatten
1 dl rågmjöl
1 dl rågsikt
1 msk salt
ca 1 l vetemjöl
smör eller margarin till plåten
vatten


Smula sönder jästen i en degbunke. Häll över litet kallt vatten och rör så att jästen löser sig. Tillsätt resten av vattnet. Tillsätt rågmjöl, rågsikt, salt och det mesta av vetemjölet (spara litet till utbakningen). Arbeta degen smidig. Lägg en bakduk över och låt degen stå svalt ca 12 timmar eller över natten.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den och forma den till en rund bulle. Låt den vila ett par minuter. Platta ut degen och knåda åter ihop den två gånger. Forma den sedan till ett avlångt bröd.

Lägg brödet på smord plåt och skär några skåror med vass kniv. Låt brödet jäsa ca 1 timme. Grädda i ugn vid 250° några minuter. Minska sedan värmen till 200° och grädda brödet ca 40 minuter. Pensla med litet vatten ett par gånger de sista 10 minuterna.

Degen kan också formas till två mindre bröd.


Tid för tillagning: 1 1/4 timme, varav ca 40 minuter i ugnen
+ jästid ca 12 timmar + ca 1 timme.


Från Mina Bästa Recept






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar