torsdag 17 april 2014

Cappuccinotårta

CAPPUCCINOTÅRTA

Inspirationen till den här läckra skapelsen är hämtad från det italienska köket. Njut av mascarpone, amaretto och kaffe i god förening.

10 - 12 bitar

Bottnar:
100 g smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Fyllning:
4 äggulor
2 dl socker
500 g mascarponeost
3 gelatinblad
4 msk snabbkaffepulver
1 dl vatten
3 msk amaretto (mandellikör)
3 dl vispgrädde

Garnering:
½ msk kakao
½ msk florsocker


Börja med bottnarna. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en bakform, ca 22 cm i diameter. Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver väl och rör ned mjölblandningen i äggvispet. Tillsätt mjölken, litet i taget, och matfettet. Blanda väl och häll smeten i formen.

Grädda kakan 45 minuter på galler i nedre delen av ugnen. Låt den svalna något innan du stjälper upp den. Dela kakan i tre bottnar.

Gör fyllningen. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt osten och vispa smeten slät. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter. Blanda kaffepulver och vatten i en kastrull. Lägg i gelatinet och värm tills det smälter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt likören. Vispa grädden och blanda den med ostsmeten.

Lägg den ena tårtbottnen i en form, gärna med löstagbar kant. Skeda först över kaffeblandningen, bred sedan ut 1/3 av ostkrämen. Upprepa detta på den andra och sedan den tredje bottnen. Översta lagret ska vara ostkräm.

Sikta över kakao och florsocker och låt tårtan stå i frysen ca 1 timme före servering.

Cappuccinotårtan är en utmärkt dessert, gärna serverad i sällskap med exotiska frukter, t ex mango, kiwi och physalis.


Från Hembakat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar