måndag 21 april 2014

Farfars rågbröd

FARFARS RÅGBRÖD

Till det här brödet har vi använt tre olika sorters mjöl. När man bakar bröd med rågmjöl tillsätter man nästan alltid vetemjöl, dels för att degen blir mer lätthanterlig, dels för att jäsförmågan förbättras.

2 bröd

½ l mjölk
½ l lättmjölk
50 g jäst
1 msk salt
5½ dl rågsikt
9 dl rågmjöl
8 dl vetemjöl
smör eller margarin till plåten


Värm mjölken till 37°. Smula sönder jästen i en degbunke och häll på mjölken. Rör tills jästen löst sig och tillsätt saltet. Rör ned rågsikt och rågmjöl och arbeta degen ordentligt. Blanda i vetemjöl, litet i sänder, så att degen inte blir för hård. Spara litet mjöl till utbakningen.

Strö litet vetemjöl över degen. Låt den jäsa till dubbel storlek på varm, dragfri plats ca 1 timme. Täck över med bakduk. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela den i 2 delar och forma dem till limpor. Lägg dem på smord plåt. Låt jäsa ca 30 minuter.

Pensla bröden med litet varmt vatten. Nagga dem med en gaffel. Grädda i ugn vid 225° ca 45 minuter eller tills bröden verkar genomgräddade.


Tid för tillagning: Ca 2½ timme, varav 1½ timmes jästid och 45 minuter i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar