torsdag 17 april 2014

Citron- och jordgubbstårta

CITRON- OCH JORDGUBBSTÅRTA

Överraska dina vänner med en härlig tårta efter middagen. De kommer att älska den goda och friska smaken av citron och jordgubbar.

10 bitar

Botten:
3 ägg
2 dl socker
1 dl kokande vatten
2 dl extra fint vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk rivet citronskal

Fyllning:
finrivet skal och saft av 1 citron
1½ dl socker
3 ägg
3 msk kylskåpskallt smör
1 l jordgubbar
3 dl vispgrädde


Sätt ugnen på 175°.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt, häll i det heta vattnet och rör om. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ned mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med det rivna citronskalet.

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda kakan ca 30 minuter. Låt den kallna helt och dela den sedan i två bottnar.

Gör fyllningen. Blanda samman citronsaft, citronskal, socker och ägg i en rostfri kastrull. Ställ kastrullen i ett kokande vattenbad. Rör hela tiden medan krämen tjocknar - det tar ett par minuter. Det är viktigt att krämen inte kokar. Lyft upp kastrullen ur vattenbadet och klicka i det kalla smöret under omrörning.

Mosa jordgubbarna grovt. Spara några till dekoration. Bred ut 2/3 av citronkrämen över en av bottnarna och skeda jordgubbsmoset över krämen. Lägg på den andra tårtbottnen. Vispa grädden och bred ut den över tårtan. Ringla resten av citronkrämen ovanpå och dekorera med hela jordgubbar.


Från Hembakat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar