torsdag 17 april 2014

Mockatårta med hallon

MOCKATÅRTA MED HALLON

Denna läckra tårta har tunna marängbottnar med en god, kaffesmakande kräm emellan. Tårtan toppas sedan med ett lyxigt lager av hallon och gelé.

10 bitar

Bottnar:
4 äggvitor
2½ dl florsocker

Fyllning:
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl socker
150 g smör eller margarin
1 msk kaffepulver

Gelé:
4 gelatinblad
1 msk socker
1 dl vatten
2 dl vitt vin

Garnering:
ca 1 l färska bär
eller 500 g frysta hallon


Sätt ugnen på 150°.

Rita tre rundlar, ca 23 cm i diameter, på bakplåtspapper. Smörj rundlarna med litet matfett. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör sedan ned florsockret. Bred ut smeten i rundlarna och grädda bottnarna mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt dem kallna.

Blanda äggulor, vispgrädde och socker i en kastrull. Sjud krämen på svag värme under vispning tills den tjocknar. Krämen får inte koka, för då skär den sig. Ta kastrullen från värmen och vispa ned matfettet klickvis.

Stöt kaffepulvret till ett finare pulver och rör sedan ned det i krämen. Låt krämen kallna.

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten ca 10 minuter. Blanda socker, vatten och vin i en skål och rör tills sockret har löst sig. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull eller i mikron. Häll gelatinlösningen i en fin stråle ned i sockerlösningen och låt geléet halvstelna ca 20 minuter.

Lägg ihop bottnarna med mockafyllning emellan. Lägg tårtan på ett fat och täck den med hallon. Skeda det halvstelnade geléet över bären och låt tårtan stå kallt.


Från Hembakat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar