lördag 12 april 2014

Nötbanankaka med kokos

NÖTBANANKAKA MED KOKOS

Den ljuvliga kakan är bakad med bananer, gräddfil och pekannötter och täckt med läcker kokoskräm.

10 - 12 portioner

50 g margarin
1½ dl socker
2 ägg
2 mogna, mosade bananer
3½ dl fint vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl gräddfil
1 dl grovt hackade pekannötter
250 g lätt färskost, t ex Philadelphia
3 msk florsocker
2 tsk färskpressad citronsaft
2 dl lättrostade kokosflingor


Sätt ugnen på 200°C. Klä botten på en springform, ca 22 cm i diameter, med bakplåtspapper och smörj kanten med margarin.

Vispa margarin och socker med elvisp till en vit, porös smet. Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl mellan varje ägg. Vänd ned bananerna tills det är precis blandat. Sikta ned mjölet i en skål och blanda ned bakpulvret. Vänd ned hälften av gräddfilen i banansmeten och tillsätt hälften av mjölet. Fortsätt med resten av gräddfilen och mjölet tills allt är blandat. Vänd till slut ned pekannötterna.

Skeda upp smeten i formen och grädda i ugnen 40 minuter, tills kakan har höjt sig och är gyllene. Kontrollera kakan med en sticka, om den inte blir kladdig är kakan färdig. Låt svalna 10 minuter i formen. Stjälp upp på ett galler för att svalna helt.

Vispa ihop färskost, florsocker, citronsaft och hälften av kokosen. Bred glasyren på kakan och strö över resten av kokosen.

Det går utmärkt att utesluta kokosglasyren och servera kakan med siktat florsocker ovanpå. Det blir en lika god men mycket mer fettsnål kaka. Kakan blir då också lättare att ta med på picknick eller till fikat på jobbet.


Från Lev Bättre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar