torsdag 24 april 2014

Citronbullar

CITRONBULLAR

Hembakade bullar gör alltid succé. Dessa bullar är dessutom lätta att baka. De är smaksatta med citron - både ovanligt och gott. Man kan äta bullarna som de är eller dela dem och servera dem med smör.

Ca 20 st

1 citron
50 g jäst
2½ dl mjölk
drygt ½ dl socker
2 ägg
1 krm salt
150 g rumstempererat smör
eller margarin
knappt 1 l vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling


Borsta citronen väl under rinnande vatten. Riv det yttersta skalet på rivjärn och pressa ur saften. Smula sönder jästen i en degbunke och värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och rör om tills den löst sig.

Tillsätt socker, ägg, salt och matfett. Rör ordentligt så att allt blandar sig. Tillsätt citronrasp och -saft. Arbeta in mjölet, litet i taget. Spar en del till utbakningen. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa under bakduk på varm och dragfri plats ca 30 minuter.

Arbeta samman degen på mjölat bakbord. Degen ska vara lös men får inte flyta ut. Forma degen till bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt efterjäsa ca 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i ugn vid 225° 12 - 15 minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.


Tid för tillagning: Ca 1½ timme, varav ca 1 timmes jästid och
12 - 15 minuter i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar