torsdag 17 april 2014

Mandelkaka med frukttosca

MANDELKAKA MED FRUKTTOSCA

Det här kan bli en ny favoritkaka med tosca. Den har lång hållbarhet och smakar lika gott samma dag som den bakats som ett par dagar senare.

10 - 12 bitar

Botten:
3 dl vetemjöl
½ dl socker
1 tsk bakpulver
100 g kylskåpskallt smör i bitar
1 litet ägg

Fyllning:
150 g sötmandel
75 g smör
2 dl socker
3 ägg

Toscatäcke:
100 g hasselnötter
50 g valnötter
100 g smör
1 1/4 dl socker
½ dl honung
2 msk vetemjöl
50 g sötmandel
1 påse syltat, hackat apelsinskal (50 g)


Blanda mjöl, socker och bakpulver. Blanda ned smöret och arbeta ihop till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Stjälp upp degen på ett bakbord och forma till en boll. Tryck ut degen i en springform, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Skålla och skala mandeln till både fyllningen och toscatäcket. Ställ undan mandeln till toscatäcket. Mal sedan mandeln till fyllningen i en mandelkvarn. Rör smör och socker poröst. Tillsätt den malda mandeln och till sist äggen, ett i taget. Häll fyllningen i formen och grädda ca 30 minuter tills fyllningen börjar ta färg men inte stelnat helt.

Gör under tiden toscatäcket. Rosta hasselnötterna i en torr panna tills skalet börjar lossna. Passa nötterna så att de inte blir brända och skaka om pannan då och då. Lägg nötterna i en handduk och gnugga av så mycket skal som möjligt. Rosta även valnötterna lätt.

Smält smör, socker och honung. Tillsätt mjöl, mandel, hasselnötter, valnötter och apelsinhack. Fördela försiktigt toscan på kakan och grädda ytterligare ca 20 minuter, mitt i ugnen, tills kakan har fått en fin gyllene färg.

Det är viktigt att mandeln blir mald i mandelkvarn och inte finfördelad i en matberedare. Annars kan nötolja släppa från mandlarna, vilket gör att kakan faller ihop i en platt hög.


Från Hembakat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar