tisdag 1 april 2014

Syrliga marängpajer

SYRLIGA MARÄNGPAJER

Bakelserna kan fyllas och vila kylskåpskallt en dag innan de garneras med marängtoppar och bränns av.

Ca 10 st

125 g smör eller margarin
½ dl florsocker
3 dl vetemjöl

Fyllning:
2 gelatinblad
1 dl mjölk
1 dl färskpressad citronsaft
4 äggulor
1½ dl socker
1 vaniljstång
1 dl vispgrädde

Maräng:
3/4 dl vatten
1½ dl socker
3 äggvitor

Garnering:
citronskalsstrimlor


Hacka snabbt samman ingredienserna till mördegen. Plasta in den och lägg kallt att vila minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Kavla ut den kalla degen tunt på mjölat bakbord. Ta med ett kakmått ut runda plattor som passar i små pajformar, ca 10 cm i diameter. Lägg ned degplattorna i formarna, tryck ut och nyp av den överflödiga degen runt kanten. Man kan även dela upp degen i jämnstora degbitar som tummas ut i formarna. Grädda i mitten av ugnen till svagt gyllenbrun färg, ca 8 minuter. Lossa skalen då de svalnat.

Fyllning: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Häll mjölk och färskpressad citronsaft i en kastrull. Tillsätt äggulorna och sockret. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ned stång och frön i kastrullen och sjud upp under omrörning. Ta kastrullen från plattan vid första bubblan. Tillsätt de urkramade gelatinbladen och rör om tills de smält. Ställ sedan krämen svalt en stund tills den börjar tjockna.

Vispa grädden. Ta bort vaniljstången ur kastrullen och vänd sedan ned krämen i grädden. Rör om. Fyll mördegsskalen med krämen och ställ dem därefter kallt ca 1 timme eller tills krämen stelnat helt.

Maräng: Mät upp vatten och socker i en kastrull. Värm upp under omrörning så att sockret smälter. Ta bort redskapet från kastrullen och låt lagen koka till 121°. Vispa under tiden äggvitorna vita och porösa med absolut rena redskap.

Då lagen håller temperaturen hälls den nykokt och het i en fin stråle i marängsmeten under vispning. Fortsätt därefter att vispa ca 4 - 5 minuter eller tills marängsmeten blivit något seg och blank. Häll marängsmeten i en spritspåse och spritsa toppar på de kalla bakelserna. Bränn av bakelserna med en brännare så att marängen får svagt gyllene färg, eller sätt in dem i övre delen av ugnen med grillelementet på någon minut. Passa noga, de bränns lätt vid! Servera dem genast, garnerade med några citronskalsstrimlor.


Från Allers nr 14/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar