torsdag 17 april 2014

Franska aprikoser

FRANSKA APRIKOSER

Dessa oemotståndliga bakelser har en härligt krämig fyllning som gömmer sig under aprikosen och innehåller både mandelmassa, grädde och aprikospuré.

12 st

Formar:
1 dl vetemjöl
50 g smör eller margarin
2 msk socker

Fyllning:
100 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
1 burk aprikospuré (barnmatsburk, ca 135 g)

Garnering:
6 mogna aprikoser
pistagemandel


Börja med formarna. Blanda samman mjöl, matfett skuret i bitar och socker till en deg. Använd gärna en matberedare. Låt degen vila i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Klä 12 veckade metallformar med deg och ställ dem på en plåt. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen ca 8 minuter. Låt kakorna svalna något och lossa dem sedan från formarna.

Gör fyllningen. Riv mandelmassan och vispa grädden hårt. Blanda mandelmassa, vispad grädde och aprikospuré och fördela aprikosgrädden i formarna.

Dela och kärna ur aprikoserna till garnering. Lägg en aprikoshalva med den kupiga sidan uppåt på varje bakelse. Grovhacka pistagemandeln och garnera bakelserna rikligt med mandel.

Dessa formar passar bra att servera vid t ex en mottagning. Formarna kan bakas i förväg och frysas in utan fyllning. Fyll formarna efterhand på mottagningsdagen. Fyllningen kan förberedas och stå färdig i kylen några timmar.

Det går utmärkt att byta ut aprikoserna mot t ex nektariner eller någon annan frukt som du tycker mycket om. Följ i övrigt grundreceptet.


Från Hembakat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar