torsdag 17 april 2014

Körsbärsrutor

KÖRSBÄRSRUTOR

Den sega chokladbottnen kompletterar körsbärsmoussen och gör att kakan smakar ljuvligt. Uppskurna i små bitar är kakorna perfekta som petits fours efter maten.

12 - 24 st

Botten:
400 g mandelmassa
4 msk kakao
3 äggulor

Mousse:
6 gelatinblad
2½ dl körsbärssås med bitar
1 msk färskpressad citronsaft
3 äggvitor
½ dl socker
3 dl vispgrädde


Sätt ugnen på 175°. Börja med att dela mandelmassan i mindre bitar. Arbeta ihop mandelmassa, kakao och äggulor för hand eller i matberedare med kniven monterad. Kör till en jämn smet.

Klä en liten form, ca 20 x 30 cm, med bakpapper. Häll smeten i formen och jämna till den. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 minuter och låt den sedan kallna helt.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de blir mjuka, ca 5 minuter. Häll körsbärssåsen i en kastrull och värm den tills den är ljummen. Krama ur och rör ned gelatinbladen i såsen. Tillsätt citronsaften. Häll över vätskan i en skål och låt den svalna och bli litet simmig.

Vispa äggvitor och socker till ett fast skum. Vispa grädden i en separat skål. Rör försiktigt ned den avsvalnade körsbärssåsen i grädden. Blanda till sist ned äggvispet. Häll smeten över den avsvalnade kakbottnen och ställ den sedan i kylen, ca 2 timmar eller tills moussen blivit fast. Ta fram och skär i bitar innan kakan serveras.


Från Hembakat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar