onsdag 30 april 2014

Mustigt matbröd

MUSTIGT MATBRÖD

Brödet blir mustigt i smaken av grahamsmjöl och solrosfrön. Ett utmärkt bröd att bjuda till soppa eller att göra smörgåsar av.

2 bröd

50 g jäst
5 dl vatten
1 dl matolja
½ dl farin
2 tsk salt
2½ dl solrosfrön
8 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
1 äggula till pensling


Smula sönder jästen i en bunke. Värm vatten och olja till 37° och rör ut jästen med litet av degspadet. Tillsätt resten. Blanda ned socker, salt, solrosfrön och grahamsmjöl och arbeta ihop degen. Tillsätt vetemjölet, litet i sänder, och arbeta degen smidig och elastisk. Låt den jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar och forma varje del till ett avlångt bröd. Lägg bröden i smorda brödformar eller på smord plåt. Låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Pensla dem med äggula och grädda i nedre delen av ugnen 30 - 35 minuter i 175°.

Låt bröden svalna under bakduk.


Tid för tillagning: 20 minuters förberedelse
+ 1 1/4 timmes jästid + ca 35 minuter i ugnen.


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar