torsdag 17 april 2014

Lyxiga blåbärsbåtar

LYXIGA BLÅBÄRSBÅTAR

Dessa vackra blåbärskakor smakar bäst nygräddade. Servera dem gärna med en liten klick vispad grädde som sakta smälter vid kontakten med den ljumma kakan.

14 st

125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 msk florsocker
1 ägg

Fyllning:
125 g mandelmassa
3 msk socker
75 g rumstempererat smör
2 ägg
1 msk vetemjöl
ca 2 dl frysta eller färska blåbär


Lägg smör, mjöl, florsocker och ägg i en matberedare med kniven monterad. Arbeta ihop till en deg. Dela degen i 14 bitar och tryck ut dem i runda eller ovala aluminiumformar. Nagga bottnarna med en gaffel och förvara dem kallt i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Riv mandelmassan fint och rör ihop den med socker och smör. Tillsätt äggen, ett i taget, och blanda smeten väl. Rör ned mjölet i mandelmassesmeten. Ta fram formarna ur kylen och fördela smeten i dem. Lägg till sist ca 1 msk blåbär i varje kaka.

Grädda bakverken ca 15 minuter eller tills de blivit litet ljusbruna i kanten.

Blåbär och citron är en oslagbar kombination. Riv skalet av 1 citron fint och blanda ned det i pajdegen. Tillsätt även 1 msk citronsaft i fyllningen. Lägg då även till ytterligare 1 msk vetemjöl. Följ grundreceptet i övrigt.


Från Hembakat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar