onsdag 16 april 2014

Franskt lantbröd

FRANSKT LANTBRÖD

Med surdeg blir brödet saftigt och rikt i smaken. Surdegen måste få stå minst sex timmar innan den kan användas.

2 bröd

Deg 1:
75 g jäst
2 dl ljummet vatten, 37°
2 dl rågsikt

Deg 2:
3 dl ljummet vatten, 37°
2 tsk salt
1 msk olja
4 dl rågsikt
7 dl vetemjöl


Deg 1:
Lös jästen i vattnet. Vispa ned rågsikten så att mjölet blandar sig ordentligt. Låt surdegen stå i rumstemperatur minst 6 timmar.

Deg 2:
Blanda surdegen med övriga ingredienser. Arbeta degen kraftigt eller kör den i hushållsmaskin ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Knåda degen lätt på mjölad arbetsbänk. Forma två runda eller avlånga bröd. Låt bröden jäsa på plåt med bakplåtspapper ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225°. Grädda bröden på nedersta falsen 25 - 30 minuter. Låt dem svalna övertäckta på galler.


Från Allt om Mat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar