fredag 25 april 2014

Fina kardemummabullar

FINA KARDEMUMMABULLAR

Kardemumma är en av de finaste brödkryddorna. Den ger en härlig smak, som brukar uppskattas av alla. Dessa förträffliga bullar görs på kallt degspad. Det är därför särskilt viktigt att degen får jäsa ordentligt.

Ca 30 bullar

8 - 9 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
50 g jäst
2½ dl kall mjölk
2 msk socker
1 msk finstött kardemumma

Fyllning:
100 g smör eller margarin
½ dl socker
½ msk finstött kardemumma
uppvispat ägg till pensling


Häll mjölet i en skål. Finfördela matfettet i mjölet. Rör ut jästen i litet av den kalla mjölken. Tillsätt jästblandningen, resten av mjölken, sockret och kardemumman till mjölblandningen. Arbeta hastigt ihop alltsammans till en smidig deg. Ta upp den på mjölat bakbord men knåda den inte.

Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 20 x 30 cm. Skär degkakorna i små fyrkanter.

Rör samman ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick på varje fyrkant och vik ihop till knyten. Lägg dem i pappersformar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur ca 1½ timme.

Pensla dem med uppvispat ägg och grädda i ugn vid 250° 6 - 8 minuter eller tills bullarna är vackert bruna och verkar genomgräddade. Låt dem sedan kallna på galler under bakduk.


Tid för tillagning: Ca 2 timmar, varav ca 1½ timmes
jästid och 6 - 8 minuter i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar