torsdag 17 april 2014

Krämig persikotarte

KRÄMIG PERSIKOTARTE

En tarte är en paj med mördegsskal, ofta fylld med frukt. Den här läckra varianten är fylld med en len kräm och söta persikor.

8 bitar

Mördeg:
3 dl vetemjöl
1½ msk socker
125 g smör eller margarin
1 äggula
2 msk vatten

Fyllning:
2 äggulor
2 dl crème fraîche
1 tsk vaniljsocker
6 - 8 persikohalvor på burk, ca 800 g


Hacka snabbt samman mjöl, socker och matfett för hand eller i matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta samman allt till en deg. Forma degen till en boll och platta sedan ut den till en kaka. Täck med plastfolie och låt den ligga i kylen ca 30 minuter.

Kavla ut degen på mjölat bakbord så att den blir en aning större än pajformen som ska användas. Tryck ut den noga i formen. Låt tarteskalet vila i kylen ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda tarteskalet på galler i nedre delen av ugnen ca 10 minuter. Låt det svalna något. Sänk ugnsvärmen till 200°.

Vispa upp äggulorna. Blanda ned crème fraîche och vaniljsocker. Häll blandningen i tarteskalet. Låt persikorna rinna av väl och fördela dem sedan i skalet. Grädda persikotarten mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt den svalna något innan den ev tas ur formen. Servera med glass eller lättvispad grädde, gärna smaksatt med litet konjak.


Från Hembakat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar