torsdag 17 april 2014

Charlottes yoghurttårta

CHARLOTTES YOGHURTTÅRTA

Denna luftiga tårta brukar Charlotte från den danska staden Odense bjuda på när det är födelsedagskalas i hennes familj. Den uppskattas av gammal som ung.

14 bitar

Botten:
2 äggulor
1 dl socker
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl hett vatten

Stänger:
2 äggvutor
50 g rumstempererat
smör eller margarin
1 dl florsocker
1 dl vetemjöl

Fyllning:
6 gelatinblad
2 dl vispgrädde
5 dl bäryoghurt
1 dl fast hallonsylt


Sätt ugnen på 200°.

Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ned mjölblandningen och vattnet i äggvispet. Smörj och bröa en bakform, ca 25 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda bottnen på galler i nedre delen av ugnen ca 10 minuter. Stjälp upp den på galler och låt kallna.

Gör stängerna. Rör ihop äggvitor, matfett, florsocker och mjöl till en smet. Fyll en sprits med rak, platt tyll med smet. Spritsa ut ca 20 stänger, ca 5 cm långa, på en bakpappersklädd plåt. Grädda stängerna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem svalna något, lossa dem försiktigt och låt dem kallna på galler.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädden fast och vänd sedan ned yoghurt i den. Ta upp gelatinbladen. Smält dem i en kastrull eller i mikron. Häll sedan geléet i en fin stråle ned i gräddblandningen under omrörning. Lägg bottnen i en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Bred ut hallonsylt på bottnen. Ställ stängerna runt kanten i formen och häll i bärfyllningen.

Täck formen med plastfolie och låt tårtan stå i kylen ca 2 timmar. Lossa kanten försiktigt. Ställ tårtan på ett fat och servera genast.


Från Hembakat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar