måndag 28 april 2014

Äppelkaka med strössel och mandel

ÄPPELKAKA MED STRÖSSEL OCH MANDEL

1 långpanna, ca 25 x 35 cm

30 g jäst
2½ dl mjölk
4 msk smör eller margarin
1 knivsudd salt
3/4 dl socker
rivet skal av ½ citron
ca 7½ dl vetemjöl
smör eller margarin
till ugnspannan

Fyllning:
6 - 8 äpplen (1 kg)
1 dl kärnfria russin
(socker)

Strössel:
100 g smör eller margarin
drygt 2 dl vetemjöl
drygt ½ dl socker
1 msk kanel
1 knivsudd salt
50 - 75 g flagad mandel


Smula jästen i en degbunke. Rör ut den med litet kall mjölk. Smält matfettet, tillsätt resten av mjölken och låt det bli ca 37°. Slå det över jästblandningen, tillsätt salt, socker, rivet citronskal samt mjöl till en lagom fast deg. Arbeta degen tills den släpper degbunken. Jäs till dubbel storlek, ca 20 minuter.

Arbeta den jästa degen på bakbordet, kavla ut den och lägg den på smord ugnspanna.

Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i tjocka skivor som läggs över degen. Strö över russin och ev socker. Blanda ned matfettet i en skål med mjölet. Rör om tills matfettet och mjölet bildar ärtstora klumpar. Strö över socker, kanel och salt, arbeta med en gaffel in det i strösslet och strö detta över kakan.

Grädda kakan ca 15 minuter i 200°. Strö över flagad mandel och grädda ytterligare 15 minuter. Låt kakan svalna. Skär upp den i avlånga bitar till serveringen.


Tid för tillagning: Ca 1 1/4 timme, varav
ca 20 minuter för jäsning och 15 + 15
minuter i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar