söndag 30 juni 2013

Plommonformar

PLOMMONFORMAR

Kakorna görs i mazarinformar eller engångsformar. Servera dem med vispad grädde.

Ca 18 st

Deg:
150 g smör
2½ dl vetemjöl
1 msk florsocker
rivet skal av 1 lime

Fyllning:
50 g smör
1 dl farin
2 ägg, uppvispade
100 g mandelmassa, riven
9 små fasta plommon


Arbeta samman degen och lägg den svalt 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret till fyllningen och rör ned farin och ägg. Låt tjockna på svag värme under omrörning. Rör ned mandelmassan och låt krämen svalna. Klä lätt smorda formar med degen, som ska gå ända upp till kanten. Fördela krämen i formarna.

Halvera plommonen och ta bort kärnorna. Lägg ett halvt plommon, med snittytan ned, i varje form och tryck ned dem lätt i smeten. Grädda kakorna ca 20 minuter. Ta dem ur formarna när de svalnat litet. Låt kallna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar