fredag 7 juni 2013

Jordgubbsgömmor

JORDGUBBSGÖMMOR

Du kan även baka ut degen i en stor ugnsfast form och som en vanlig paj. Öka då gräddningstiden till ca 25 minuter.

Ca 8 st

Mördeg:
150 g smör eller margarin
3½ dl vetemjöl
3 msk socker
1 äggula

Fyllning:
5 dl färska jordgubbar
1 msk potatismjöl

Smuldeg:
ca 1/4 av mördegen
1 1/4 msk vetemjöl
1 msk pärlsocker
½ tsk vaniljsocker

Garnering:
florsocker

Servering:
vaniljsås


Hacka samman matfett, vetemjöl och socker. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt samman till en deg. Lägg kylskåpskallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Ta fram den kalla mördegen och skär av ca 1/4. Lägg den lilla degen kylskåpskallt igen. Dela den stora degen i 8 jämnstora bitar. Tumma ut degbitarna i runda bakformar av aluminium, som mäter ca 7 cm i diameter. Du kan även använda en muffinsplåt med 12 fördjupningar.

Skölj och rensa jordgubbarna, hacka i mindre bitar och blanda med potatismjölet. Fördela bärhacket i formarna.

Ta fram den lilla degbiten och arbeta snabbt in vetemjöl, pärlsocker och vaniljsocker till en smulig massa. Strö smulorna över formarna. Grädda formarna i nedre delen av ugnen 15 - 18 minuter, eller tills de fått en svagt gyllenbrun färg.

Lossa gömmorna ur formarna då de kallnat. Pudra litet florsocker över och servera, gärna tillsammans med vaniljsås.


Ur Allers nr 24/13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar