lördag 22 juni 2013

Chokladpaj

CHOKLADPAJ

8 personer

8 digestivekex
3/4 dl havregryn
25 g finhackade nötkärnor,
helst valnötskärnor
75 g smör

Fyllning:
200 g blockchoklad, gärna mörk
25 g smör
3 äggulor
3 äggvitor
2 dl vispgrädde

Garnering:
1 dl vispgrädde
25 g hackade nötkärnor
eller hackad blockchoklad


Smula kexen fint och blanda dem med resten av ingredienserna till en deg eller kör allt i matberedare tills degen gått samman. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Täck formen och låt den stå i kyl.

Bryt chokladen i små bitar och lägg dem i en skål. Lägg i fettet. Ställ skålen över en kastrull med hett vatten och låt choklad och fett smälta. Vispa äggvitor och grädde till hårt skum var för sig. Rör först ned äggulorna och grädden i chokladen och vänd därefter ned äggvitorna. Häll chokladsmeten i pajskalet och låt allt stå i kyl ca 1 timme.

Ta loss kanten från pajformen och lägg pajen på ett serveringsfat. Vispa grädden och blanda den med nötkärnor eller choklad. Garnera pajen med grädden och låt stå i kyl fram till serveringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar