PÄRONKAKA MED NÖTGLASYR
2 ägg
1½ dl socker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g smält smör eller margarin
3 - 4 päron
Nötglasyr:
75 g hasselnötskärnor
½ dl socker
50 g smör eller margarin
1 krm ingefära
1½ msk vetemjöl
1½ msk mjölk
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ned vetemjölet blandat med bakpulver. Tillsätt det smälta avsvalnade fettet och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen.
Skala och kärna ur päronen. Skär dem i tunna klyftor och stick ned dem i smeten. Grädda kakan nästan färdig på galler i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Hacka under tiden nötkärnorna. Blanda dem i en kastrull med socker, matfett, ingefära, vetemjöl och mjölk. Låt alltsammans koka upp under omrörning. Ta ut kakan och bred över nötsmeten. Sätt åter in kakan i ugnen och grädda tills nötglasyren fått fin färg, 10 - 12 minuter.
Låt kakan kallna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar