söndag 30 juni 2013

Rabarberpaj med marängtäcke

RABARBERPAJ MED MARÄNGTÄCKE

Rabarberstjälkarna är späda nu och mycket lättkokta. Här bjuds kompott i pajskal kryddat med kardemumma och ett moln av maräng. Paj med maräng ska njutas nygräddad, eftersom marängen faller ihop efter någon dag.

6 personer

Deg:
3 dl Extra fint vetemjöl med bakpulver
100 g smör
1 msk florsocker
1 tsk stött kardemumma
1 ägg

Fyllning:
500 - 600 g rabarber i cm-långa bitar
1½ dl råsocker
3 msk maizena

Marängtak:
5 äggvitor
1½ dl socker
1 msk vaniljsocker


Sätt ugnen på 225 grader.

Arbeta samman mjöl, smör, florsocker och kardemumma till en grynig massa. Arbeta snabbt in ägget till en deg. Tryck ut degen i en 24 cm vid form med löstagbar kant. Degen ska gå ett par cm upp på kanten.

Häll rabarberbitarna i en skål och strö över sockret och maizenan. Blanda om ordentligt och häll alltsammans i pajskalet. Grädda pajen ca 30 minuter.

Under tiden vispas äggvitorna till fast skum. Vänd ned sockret och vaniljsockret och fortsätt vispa tills massan är blank och fast. Ta ut pajen och låt ugnsluckan stå öppen. Sänk värmen till 150 grader. Häll marängsmeten över rabarbern och grädda ytterligare 15 minuter med ugnsluckan stängd. Marängen ska ha lätt ljusgul ton. Låt pajen svalna innan den serveras med lättvispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar