söndag 23 juni 2013

Passionsfruktkaka

PASSIONSFRUKTKAKA

1 kaka = ca 10 bitar

3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g smör eller margarin
1 äggula

Fyllning:
3 ägg
2 dl socker
2 passionsfrukter
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
2 - 3 passionsfrukter
ev florsocker


Sätt ugnen på 200 grader.

Hacka ihop mjöl, socker och margarin till en grynig massa. Tillsätt äggula och arbeta ihop degen. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och låt vila i kylen ca 30 minuter.

Vispa ägg och socker pösigt till fyllningen. Rör ned fruktköttet från passionsfrukterna och övriga ingredienser. Häll fyllningen i pajformen och grädda i nedre delen av ugnen 25 - 30 minuter. Låt kakan kallna.

Garnera med innehållet i passionsfrukterna och sikta ev florsocker över. Servera med vispad grädde eller vaniljglass. Kakan blir väldigt krämig inuti, så en del kan tycka att grädde eller annat till är "överkurs".

Det här receptet är hämtat ur boken "Skärgårdsdrömmar och Trägårdskakor" av Birgitta Trägård från Donsö, och det är en av de absolut godaste kakor jag ätit någon gång. Lättbakad är den också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar